Никакво строителство на хотели и ресторанти в парк Пирин няма

...
 Никакво строителство на хотели и ресторанти в парк Пирин няма
Коментари Харесай

Община Банско започва работата по устройствения план за ски зоната

 Никакво строителство на хотели и заведения за хранене в парк " Пирин " няма да има - измененията, признати от държавното управление на 28 декември, дават право на създаване единствено на спортна инфраструктура и прилежащи уреди. Това съобщи по време на брифинг екологичния министър Нено Димов.
Той уточни, че община Банско стартира даразработва организационен проект за разширението на ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за сходство. Съответно и капиталови планове за планове също ще бъдат подложени на оценки, даде обещание още министърът.

Планът за ръководство на парк " Пирин " не предстои на оценки, тъй като няма капиталово желание, а единствено трансформира режими, сподели още Нено Димов.

" Търся салдото на другите гледни точки, а не консенсус на всяка цена ", уточни той и добави, че развиването на туризма в зоната би трябвало да бъде уравновесено и отговарящо на всички екологични европейски и национални правила.

Министърът отхвърли изказванията, че застроени ще бъдат 48% от парка. По негови думи строителство ще има в 2% от територията на ски зоната в Банско и 0,6% - в Добринище. Става въпрос само за спортна инфраструктура, добави той.

Колкото за периода, в който може да бъде издигнат втори въжен превоз в Банско, Нено Димов не чака това да стане до идващия сезон. Ако капиталовото желание бъде обжалвано в съда, периодите стават напълно непрогнозируеми.

Кметът на Банско Георги Икономов уточни, че европейските наставления дават право за създаване на уреди за спорт в парковете. Той призна, че за построяването на втория въжен превоз ще бъдат изсечени повече от 80-100 дървета. За първия въжен превоз да вземем за пример са изсечени 2 хиляди куб. метра дървесина, а годишният приръст на дървесината е 80 хиляди куб. метра.

Икономов също даде гаранции, че няма да бъде изсечено нито едно дърво допълнително.

Парковете не са джунгли, в Пирин би трябвало да има пътеки, просеки, уточни още кметът на Банско.

На 3 януари ще има лайвстрйм във Фейсбук, по време на който Нено Димов ще отговори на всички въпроси, свързани с измененията в парк " Пирин ", анонсира още екоминистърът. Според него това е територията на протестиращите и ще успее да отстрани всички спекулации.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР